Nederlanders zijn echte koffiedrinkers. Gemiddeld drinken we 2,4 kopjes koffie per dag. Qua consumptie worden we echter verslagen door de Scandinaviërs. Zij drinken maar liefst 4,2 kopjes koffie per dag! Over de consumptie van koffie zijn de meningen verdeeld. Sommige mensen vinden dat het slecht is voor je gezondheid. Dit is echter afhankelijk van verschillende factoren, zoals het aantal kopjes koffie dat je per dag drinkt. Er zijn dan ook zeker gezonde manieren om koffie te drinken. Hoe geniet je op een verantwoorde manier van een bakje koffie?

Gebruik magere melk en geen suiker

Er zijn verschillende redenen om koffie te drinken. Zo wordt het door veel mensen gedronken omdat het energie geeft. Koffie bevat namelijk cafeïne, en deze stof stimuleert ons centrale zenuwstelsel. Daardoor neemt het vermoeide gevoel dat je soms hebt na een lange werkdag af. Ideaal voor mensen die een stressvolle baan hebben. Cafeïne is op de lange termijn echter niet heel gezond. Zo versnelt koffie je hartslag en kan het de maagwand irriteren. Dit gebeurt met name bij mensen die meerdere koppen koffie met veel melk en suiker drinken. Om problemen te voorkomen kun je het beste magere melk of stevia gebruiken. Bovendien zorgt magere melk of onbewerkte suiker er voor dat je minder calorieën binnen krijgt.

Koffie is geen alternatief voor je ontbijt

Dagelijks drinken honderden Nederlanders een of meerdere koppen koffie in de ochtend. Laat koffie echter geen vervanger zijn van je ontbijt. Je lichaam heeft behoefte aan energie. Alleen een goed ontbijt met fruit, granen en zuivelproducten geeft je de nodige ‘brandstof’ om de dag door te komen. Zorg op de dag zelf voor voldoende hydratatie. Drink genoeg water, fruitsappen en thee. Daardoor ervaar je een minder gestrest gevoel en is de behoefte om koffie te drinken kleiner. In plaats van drie kopjes koffie,  drink je er bijvoorbeeld nog maar één.

Drink biologische koffie

Tenslotte raden we aan om biologische in plaats van reguliere koffie te drinken. Het klopt dat de prijs van biologische producten iets hoger ligt dan gemiddeld, maar daar staat tegenover dat je gezonder eet en drinkt. Zo zijn er tijdens de productie van biologische koffie geen pesticiden of herbiciden gebruikt. Dit heeft een gunstig effect op je gezondheid én is ook nog eens goed voor het milieu. Er zijn immers geen schadelijke stoffen gebruikt die slecht zijn voor de omgeving. Bovendien zijn koffiebonen vaak iets groter dan gemiddeld. Ze zorgen voor meer koffie, wat natuurlijk goed nieuws is voor echte koffieliefhebbers!