Eet jij ook lekker veel fruit in de zomer? De winkels liggen vol met kleurrijke fruitsoorten en misschien heb je wel een fruitboom of –struik in je tuin staan. Heb je er wel eens aan gedacht om hier zelf jam van te maken? Het is allesbehalve moeilijk! Beetje jammer is wel dat er een grote hoeveelheid suiker toegevoegd moet worden om de jam lekker zoet en langer houdbaar te maken.

Gelukkig heeft Greensweet-stevia daar iets op gevonden: geleisuiker op basis van zuivere stevia. Met nauwelijks calorieën of koolhydraten. Kun je je beschuitje extra dik beleggen met je eigengemaakte jam!

Zo maak je eenvoudig suikervrije jam

Gezonde jam

Om jam te maken heb je slechts drie ingrediënten nodig: vers fruit, suiker en een middel om de jam in te dikken. In de winkel kun je geleisuiker vinden, een combinatie van kristalsuiker en een geleermiddel. De nieuwe geleisuiker van Greensweet-stevia is anders dan de reguliere geleisuiker. Het is gemaakt van zuivere stevia en Agar Agar, een natuurlijke suikervervanger en een plantaardige vervanger voor gelatine. Hierdoor blijft de jam die je maakt ontzettend laag in (fruit)suikers en is daardoor supergezond!

Recept

Zelf jam maken is super eenvoudig en ook erg leuk om met kinderen te doen. Was 500 gram fruit, snijd het in stukjes en doe dit samen met 15 gram geleisuiker in een pan. Breng het al roerend aan de kook tot de jam de juiste consistentie heeft. Wil je minder stukjes? Ga er dan even met de staafmixer door. Is de jam te dik? Voeg dan wat water toe.

Leg ondertussen een schone glazen pot in kokend water. Vis hem er met een tang uit en laat hem drogen. Zodra de jam klaar is giet je deze in de glazen pot en draai je de deksel stevig vast. Na afkoelen kun je de jam in de koelkast bewaren.

Zo maak je eenvoudig suikervrije jam

Wekelijks verse jam

Wat is er nu lekkerder dan verse jam? Jam gemaakt met de stevia geleisuiker blijft gemiddeld 20 dagen houdbaar in de koelkast, afhankelijk van welk fruit je gebruikt. Korter dus dan traditionele suikerrijke jam, maar je moet er wat voor over hebben als je gezond en lekker wil eten.

Heb je een overschot aan fruit? Stop dit dan in porties van 500 gram in de vriezer, dan kun je telkens weer een nieuwe pot jam maken. Zo hoef je geen liters jam te koken en heb je telkens weer een pot verse en gezonde jam in huis. Zodra de pot leeg is, maak je gewoon weer nieuwe verse jam.

Eet smakelijk!