Suiker. Veel mensen vinden het lekker, vandaar dat de voedingsindustrie het in veel producten verwerkt. Omdat geraffineerde suiker in heel veel producten is verwerkt, zijn we eigenlijk allemaal verslaafd aan suiker. Daar kwam ook Karlijn achter. “Gezonder leven en met snoep en suiker stoppen was wat ik zou gaan doen. Dat was echt afkicken, want ik was jarenlang verslaafd geweest aan suiker!” schrijft zij in haar boek Smullen zonder Suiker! Zij legt uit hoe het vrij eenvoudig anders en gezonder kan, zonder geraffineerde suikers. De zalige, zoete recepten bewijzen dat.

De laatste jaren schrijven de media steeds vaker over de nadelen van suiker. Maar wat dat precies voor suiker is, laat staan hoe het anders kan, wordt maar weinig aangedragen. Karlijn Smeets pakt het anders aan in haar kookboek en op haar website. Ze legt uit hoe zij in de supermarkt op zoek ging naar alternatieve producten voor geraffineerde suiker. ‘Geraffineerd’ betekent dat deze suiker van de suikerbiet allerlei bewerkingen heeft ondergaan voordat het bij ons op tafel staat. De resultaten van haar zoektocht publiceert zij in het smakelijke nieuwe kookboek Smullen zonder Suiker!.

Smullen zonder Suiker!

Waarom?

Karlijn is open over haar beweegredenen: “Een paar jaar geleden zat ik niet lekker in mijn vel en ik had het te druk: privé en op het werk. De boodschappenkar werd gedachteloos volgeladen en alles ging op. Ik voelde me te dik, had veel hoofdpijn, was altijd moe en had nog vele andere klachten. Zo kon het niet langer! Gezonder leven en met snoep en suiker stoppen was wat ik zou gaan doen. Dat was echt afkicken, want ik was jarenlang verslaafd aan suiker geweest! Omdat ik van zoet hou, ben ik ‘gewone’ koek- en snoep-recepten aan gaan aanpassen, door geraffineerde suikers te vervangen door natuurlijke varianten. Ook ben ik me gaan verdiepen in de werking van koolhydraten en van goede en slechte vetten. Deze kennis komt allemaal samen in mijn recepten.”

Meer energie

In plaats van die geraffineerde suiker is Karlijn, samen met voedingsdeskundige Laura Korssen van Loor Food Coaching, aan de slag gegaan met recepten die gezoet zijn met natuurlijke middelen zoals banaan, dadels, rauwe honing en ahornsiroop. “Ook het werken met gezonde ingrediënten zoals groentes in cakes, spelt en amandelmeel in plaats van gewoon meel en kokosvet in plaats van boter, zorgt ervoor dat je wél lekker kunt snoepen, maar toch gezonder eet. Voor mij heeft leven zonder geraffineerde suikers veel voordelen opgeleverd: meer energie – mijn gewicht is afgenomen – een mooiere huid – geen suikerdips meer – betere weerstand – de hoofdpijn is weg”, legt Karlijn uit. Het zoete kookboek zal ook bij gezinnen in de smaak vallen. Zet een kind chocoladetaart, gezoet met bietjes of courgette, voor en er wordt zonder problemen van gesmuld!

Veel bak- en smulplezier!

Haar missie is duidelijk geslaagd en dit deelt zij vol passie in dit nieuwe kookboek én op haar website. Het boek Smullen zonder Suiker! telt 120 pagina’s met 38 smakelijke recepten voor alle seizoenen. Het boek is te bestellen via www.smullenzondersuiker.nl en verkrijgbaar bij Bol.com. Zowel in het boek als online zijn er aantrekkelijke extra’s, zoals vrolijke etiketten, printables en een suikertest. Maar bovenal vind je er nuttige informatie en zalige recepten mét de hoeveelheid koolhydraten en calorieën per zelfgebakken plakje cake, stuk taart of koekje.