Ontmoet de personen achter de webwinkels en lees hun verhalen. Dit keer Marie-lisah Hermkens van webwinkel Rewind Play Fast Forward.

De persoon achter Rewind Play Fast Forward

Mijn naam is Marie-lisah en ik ben al 5 jaar eigenaresse van Rewind Play Fast Forward, een webshop voor vintage & labels. Ik woon samen met mijn vriend in Delft. Naast de webshop heb ik ook een fysieke winkel: Offline is the new black. Deze winkel run ik samen met Lies de Vooght. Zij is edelsmid en de combinatie van sieraden en vintage kleding werkt goed. Ik probeer regelmatig te sporten en mijn vrienden te zien, maar er gaat veel tijd in mijn bedrijven zitten.

Waarom ben je jouw webwinkel begonnen?

Van jongs af aan ben ik dol op tweedehands winkelen en mode. Met mijn ouders struinde ik tijdens mijn middelbare schooltijd elke zondag (vaak brak na een avondje uitgaan, maar voor een rommelmarkt krijg je mij het bed wel uit) lokale rommelmarkten af om mijn huis en kledingkast te vullen.

Ik ben mode gaan studeren in Rotterdam aan de Willem de Kooning academie. Hier heb ik veel geleerd over stoffen, materialen, pasvorm, modegeschiedenis, verschillende computerprogramma’s, etc. Tijdens mijn studie ben ik begonnen met het verkopen van tweedehands kleding op marktplaats. Eerst kleding van mezelf, maar het werd al snel een handeltje.

Na mijn studie ben ik in Den Haag in een kledingwinkel (COS) gaan werken. Na twee jaar kreeg ik een ongeluk waardoor staan in de winkel niet goed ging. Vooral geen hele dagen. Dit was een ongelukkige tijd en situatie. Voor mijn gevoel liet ik mijn collega’s in de steek, maar thuis kon ik tijd steken in wat ik ook heel graag deed. Werken aan een webshop in tweedehands kleding. Fysiek ging het heel langzaam beter, maar het bleef moeizaam. Ik miste veel op werk, feestjes van vrienden en vriendinnen, mijn sociale leven stond gewoon op een heel laag pitje. In de tussentijd was ik veel bezig met de webshop en leerde in deze tijd (net voor het ongeluk) mijn huidige vriend kennen. Deze periode is dus vooral een tijd waar ik niet optimaal functioneer maar wel steeds meer in de gaten krijg wat ik wil. Ik ben gestopt bij COS, ik ben in Amsterdam bij mijn vriend gaan wonen, ik ben een studio gaan huren en ben begonnen met Rewind Play Fast Forward.

Rewind Play Fast Forward

Waaruit bestaat het assortiment van je webwinkel?

Rewind Play Fast Forward is een webshop voor vintage en labels. Alle kleding en accessoires zijn handpicked door mij en mijn ouders. Een heel groot deel van de producten komt uit Frankrijk. Mijn ouders hebben hier een aantal jaar geleden een huis gekocht, en we hebben een rits aan adresjes waar we de beste items scoren.

In Frankrijk kun je veel geluk hebben met het vinden van mooie merken als Yves Saint Laurent, Lanvin, Kenzo en kleding die vaak nog helemaal met de hand is gemaakt door echte kleermakers.

Waarin is jouw webwinkel uniek?

Doordat wij de kleding allemaal zelf uitzoeken zit er een lijn in de producten. Ten eerste moeten de stukken er als nieuw uit zien. Daarnaast houden we gewoon veel van mode en moet de kleding op een bepaalde manier ook bij het modebeeld van nu passen. Tweedehands kleding hoeft gewoon niet oud er uit te zien. Natuurlijk als je goed kijkt en verstand hebt van mode en kleding, zie je alle mooie details en de kwaliteit van de materialen.

Hoe ziet je werkplek eruit?

Ik heb twee werkplekken. Thuis hebben we een werkkamer waar ik fotografeer en een bureau heb staan voor alle kantoorbezigheden. Hier bewaar ik mijn administratie en kledingvoorraad. In deze kamer hang ik alle kleding klaar, poets ik schoenen en tassen, maak ik sieraden schoon, stoom ik kleding, naai ik naadjes dicht die los zijn geraakt, etc. Echt een werkkamer dus.

Zodra de kleding gefotografeerd is neem ik dit mee naar de winkel Offline is the new black. Hier verkoop ik de hele collectie. In de winkel heb ik tijd en ruimte om de gefotografeerde stukken in de webshop te zetten. Hier kan ik klanten ontvangen en heb ik achter doosjes en ander verpakkingsmateriaal liggen om pakketjes te verpakken als er een bestelling is binnen gekomen.

Rewind Play Fast Forward

Wat vind je het leukst aan je werk?

Het leukste van mijn werk is het inkopen. Het op zoek gaan naar nieuwe items voor de webshop. Het voelt als schatzoeken. Dat is het eigenlijk ook gewoon. Daarnaast ben ik heel gelukkig met de veelzijdigheid van mijn werk. Het verveelt niet en als ik even geen zin heb om kleding te stomen en te fotograferen dan kan ik me storten op de administratie.

Ook het social media gedeelte vind ik leuk. Het is fijn als mensen reageren op je beeldmateriaal of bevestigen dat je weer iets moois hebt kunnen vinden.

Wat zijn je toekomstdromen?

Mijn toekomstdroom beleef ik op dit moment. Ik ben heel blij met de combinatie winkel en webwinkel zoals hij is. De afgelopen jaren waren redelijk hectisch en ik geniet op dit moment erg van deze stabiele situatie.

Actie!

Als je je op de website aanmeld voor de nieuwsbrief krijg je 10% korting op je bestelling.

Bezoek Rewind Play Fast Forward of volg Marie-Lisah  op Facebook en Instagram.