Een koffiezetapparaat reinigen is iets wat eens in de zoveel tijd moet gebeuren. Je koffie smaakt er lekkerder door en het geeft een fris gevoel. Vaak wordt hier chemische ontkalker voor gebruikt. Maar veel mensen niet weten dat natuurlijke producten, zoals: citroenzuur of melkzuur net zo goed werken.

Wat is het verschil tussen melkzuur en citroenzuur?

Zowel melkzuur als citroen zijn biologische substanties. En beide zijn ze zeer geschikt voor het reinigen van een koffiezetapparaat of andere apparaten waar kalk of ander residu in blijft hangen. Doordat de substantie biologisch is, is het geen hardnekkig goedje en daardoor heeft het geen negatieve invloed op de werking van een apparaat.

Zowel de melkzuur als citroenzuur kan daarom dan ook zonder enige zorg worden gebruikt op een apparaat.

Welke kan ik het beste gebruiken?

Omdat de werking van beide zuren relatief gelijk zijn, is er niet echt een merkwaardig verschil. Toch raden verschillende fabrikanten verschillende reinigers aan.  Het advies is dan ook om de richtlijnen vanuit de fabrikanten te volgen. Op deze manier ben je er zeker van dat je de garantie van het apparaat blijft behouden.

Er bestaan ook ontkalker die zijn toegewijd aan een specifiek merk, denk hierbij aan: Nespresso ontkalker.

De kans is nihil dat een fabrikant überhaupt kijkt naar welke vorm van ontkalker je gebruikt, maar het is een onnodig risico.

Welke fabrikanten raden melkzuur ontkalker aan?

Hieronder volgt een lijstje met koffieapparaat fabrikanten die aanraden om melkzuur te gebruiken:

  • Philips
  • Nespresso
  • Gaggia
  • Delonghi
  • Saeco

Welke fabrikanten raden citroenzuur ontkalker aan?

Hieronder volgt een lijst met koffieapparaat fabrikanten die aanraden om citroenzuur te gebruiken:

  • Siemens
  • Bosch
  • Melitta
  • Krups
  • WMF
  • Miele
  • Severin
  • Etc.

Al met al maakt het dus niet heel erg veel uit welke je gebruikt. Beide hebben een soortgelijke werking en beide leveren prima resultaat. Het advies blijft echter wel om de richtlijnen vanuit de fabrikant te hanteren.